Fortune cookie:

Friday, January 11, 2008

Fwd: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ UNICEF


Δελτίο Τύπου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNICEF - Ανδρ. Δημητρίου 8 & Τζ. Κέννεντυ 37, 161 21 Καισαριανή
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 72 55 555, Φαξ: 210 72 52 555, 210 72 35 555
Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2007
ΣΧΕΔΟΝ Ο ΜΙΣΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΚΛΩΝΑ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ Η UNICEF
Παιδί που γεννήθηκε το επόμενο πρωί μετά το χτύπημα του κυκλώνα.
Φωτογραφία: Kiron UNICEF Bangladesh
Τέσσερις μέρες αφού ο κυκλώνας Σιντρ χτύπησε τις ακτογραμμές του Μπαγκλαντές, πνίγοντας τις φτωχές παραλιακές κοινότητες, ο επίσημος απολογισμός είναι τώρα σχεδόν 3.000 νεκροί σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Όμως, εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε πάνω από 5.000.
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός των πληγέντων είναι παιδιά, τα 400.000 από αυτά κάτω των 5 ετών. Υψηλός πιστεύεται ότι είναι και ο αριθμός των παιδιών μεταξύ των θυμάτων, πολλά παιδιά πνίγηκαν ή τραυματίστηκαν από δέντρα που έπεσαν. Με την επικείμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, γυναίκες και παιδιά χρειάζονται επείγουσα βοήθεια, ιατροφαρμακευτικό υλικό, τροφή, ρούχα και καταφύγιο για να επιβιώσουν. Άλλες κρίσιμες προτεραιότητες συμπεριλαμβάνουν την παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής για να αποσοβηθεί η απειλή ασθενειών όπως η χολέρα και η δυσεντερία, απέναντι στις οποίες τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές κρουσμάτων.
Ο εκπρόσωπος της UNICEF στο Μπαγκλαντές που επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές δήλωσε πως η καταστροφή είναι πέρα από κάθε φαντασία, σε μερικά χωριά δεν υπάρχει πλέον όρθιο ούτε ένα σπίτι, ούτε ένα δέντρο, υπάρχει απόλυτη καταστροφή των καλλιεργειών και κάθε υποδομής. Παιδιά και οικογένειες έχουν άμεση ανάγκη από φαγητό και στέγη και θα απαιτηθεί μακροπρόθεσμη υποστήριξη σε τέτοιες κοινότητες για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Εκατοντάδες χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς, έπαψαν στην ουσία να υπάρχουν. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης κατέρρευσε σε όλη τη χώρα κόβοντας τις επικοινωνίες. Ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης ήταν η εκκένωση 3,2 εκατομμυρίων ανθρώπων από την ακτογραμμή σε ασφαλείς τοποθεσίες. Οι περισσότεροι έχουν χάσει τα σπίτια τους και είναι τώρα εσωτερικοί πρόσφυγες. Πιστεύεται πως το 90% των κατοικιών στις πληγείσες περιοχές έχουν καταστραφεί σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, ενώ πολλές περιοχές δεν μπορούν ακόμα να προσεγγιστούν.
Δεν υπάρχει ακόμα πλήρης εικόνα για την ζημιά στα σχολεία όμως μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 792 ολοσχερώς κατεστραμμένα και ακόμα 4.393 με ζημιές. Επί του παρόντος εργάζονται 732 ιατρικές ομάδες στην πληγείσα ζώνη.
Η UNICEF υποστηρίζει την πανεθνική προσπάθεια αρωγής στα παιδιά και τις γυναίκες στους τομείς της υγείας, του νερού και της υγιεινής, της εκπαίδευσης, της διατροφής και της παιδικής προστασίας. Ήδη η UNICEF αγοράζει 10.000 οικογενειακά σετ που συμπεριλαμβάνουν υλικά κατασκευής καταφυγίων, μαγειρικά σκεύη και ρούχα. Μεταξύ των ενεργειών της συμπεριλαμβάνονται και προγραμματίζονται:
  • Υποστήριξη για επισκευή πηγαδιών, προμήθεια δοχείων νερού και κάλυψη εξόδων για μεταφορά καθαρού νερού στις πληγείσες περιοχές.
  • Επαναλειτουργία της ψυχρής αλυσίδας, αναπλήρωση των αποθεμάτων εμβολίων και συνεργασία με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων για τη διανομή τροφής και ειδικών μπισκότων υψηλής διατροφικής αξίας στις 5 χειρότερα πληγείσες περιοχές.
  • Συνεργασία για την παροχή ψυχο-κοινωνικής στήριξης στις κοινότητες και την παροχή προστασίας σε ευάλωτα παιδιά. Ήδη η UNICEF έχει αναλάβει δράση για την παροχή μακροπρόθεσμης ψυχολογικής υποστήριξης σε 30.000 παιδιά στις 6 περισσότερο πληγείσες περιοχές.
  • Οικονομική βοήθεια για την προμήθεια και διανομή ξηράς τροφής αν απαιτηθεί.
Οι οικονομικές απαιτήσεις για τις άμεσες δράσεις ανέρχονται σε 2.355.000 δολάρια, ποσό που θα αναθεωρηθεί καθώς συνεχίζονται οι εκτιμήσεις για την έκταση της καταστροφής. Όσοι επιθυμούν να συμβάλουν μπορούν να καταθέτουν τη βοήθειά τους στην Εθνική Τράπεζα στον αρ. λογ. 169/480021-48
Η UNICEF είναι για περισσότερο από 60 χρόνια η κορυφαία οργάνωση στον κόσμο που φροντίζει για την υγεία, την εκπαίδευση, τη διατροφή και την προστασία εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Το έργο της στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντικές προσφορές.
Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που διαθέσατε για το ενημερωτικό μας δελτίο. Για οποιαδήποτε αλλαγή στοιχείων, διορθώσεις ή διακοπή της αποστολής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από τη UNICEF επικοινωνήστε με τα γραφεία μας στο 210 72 55 555. Εναλλακτικά, μπορείτε να σταματήσετε την λήψη ηλεκτρονικής ενημέρωσης απαντώντας στο παρόν email και γράφοντας ως θέμα τη λέξη: stop.

0 comments:

Post a Comment

feel free post

Label Cloud